Τα ινωδολυτικά ένζυμα είναι παράγοντες που διαλύουν θρόμβους ιινικής. Πρόσφατα βρέθηκαν πολλά ινωδολυτικά ένζυμα που προέρχονται από τρόφιμα σε διάφορα παραδοσιακά ασιατικά τρόφιμα. Τα ινωδολυτικά ένζυμα μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως ιαπωνικό Natto, Tofuyo, κορεατική σάλτσα σόγιας Chungkook-Jang και βρώσιμα μανιτάρια μελιού.
Τα ινωδολυτικά ένζυμα έχουν γίνει πιο σημαντικά για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς θα μπορούσαν να λύσουν τον θρόμβο ινικής μέσα στο αιμοφόρο αγγείο. Η ανικανότητα του ινωδολυτικού συστήματος του πλάσματος απαιτεί καλύτερα θρομβολυτικά φάρμακα. Τα κύρια θρομβολυτικά ένζυμα ανήκουν στους ενεργοποιητές πλασμινογόνου και ένζυμα που μοιάζουν με πλασμίνη.